Działalność publiczna Jana Magnusa Tęczyńskiego (1579-1637), wojewody krakowskiego, ostatniego w rodzie senatora - Pielas, Jacek (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2020)
Artykuł stanowi prezentację działalności publicznej Jana Magnusa Tęczyńskiego (1579-1637), wojewody krakowskiego, ostatniego senatora w rodzie Tęczyńskich. Dowiedziono, że po długim okresie nauki i podróży zagranicznej oraz służbie w wojsku cesarskim, od 1605 r. rozpoczął on aktywną działalność publiczną. W latach 1605-1620 pełnił urząd podczaszego królowej, a następnie dowodził wystawionymi na własny koszt oddziałami wojskowymi 1606-1611. W 1620 r. otrzymał urząd wojewody krakowskiego, który pozwalał mu na aktywną działalność w senacie. Ok. 1623 r. przeszedł w szeregi opozycji wobec króla. Był jednym z najważniejszych senatorów drugiej i trzeciej dekady XVII w. Posiadał wielki majątek ziemski, co pozwoliło mu dokonać kilka znaczących fundacji.