Senatorowie litewscy na sejmach z lat 1664-1667 - Rachuba, Andrzej (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2020)
Celem jest pokazanie, czy i na ile senatorowie litewscy wykazywali w okresie wydarzeń tzw. rokoszu Lubomirskiego aktywność na sejmach i czy ów konflikt był dla nich sprawą najistotniejszą. Jak wyglądała frekwencja senatorów litewskich w stosunku do koronnych i jaki był wśród nich układ sił między stronnikami dworu i opozycją? Czy miało to wreszcie przełożenie na ich zachowanie i jakie? W efekcie doszedłem do wniosku, że słabo angażowali się oni w wydarzenia polityczne Rzeczypospolitej, a tym samym nie stanowili dla dworu problemu, gdyż jeśli nawet nie popierali jego polityki, starali się nie brać udziału w ostrych nań atakach.