Kształcenie przyszłych senatorów w Akademii Lubrańskiego w XVII i XVIII w. - Nowicki, Michał (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2020)
Zadaniem niniejszego opracowania jest ukazanie sytuacji edukacyjnej młodzieży magnackiego pochodzenia, zwłaszcza synów senatorów i przyszłych najwyższych urzędników państwowych w Akademii Lubrańskiego w latach 1613-1780. W tym celu analizie poddano potrzeby edukacyjne tej grupy społecznej oraz ofertę edukacyjną poznańskiej szkoły, wykorzystując różnorodne materiały źródłowe, w dużym stopniu literaturę panegiryczną, ukazując metody wychowawcze i wskazując na zachodzące w okresie oświeceniowym przemiany.