Między tradycją a nowoczesnością? Senat w Księstwie Warszawskim i Królestwie Polskim (wybrane problemy) - Ziółek, Ewa (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2020)
Artykuł omawia zagadnienie umiejscowienia senatu w systemie ustrojowym Księstwa Warszawskiego i Królestwa Polskiego i nawiązaniom do modelu tradycyjnego polskiego sejmu oraz innowacjom w tym systemie. Wynikały one z narzucenia modelu francuskiej legislacji w 1807 r., a potem konieczności podporządkowania się ustaleniom kongresu wiedeńskiego 1815 r. Obie konstytucje – Księstwa Warszawskiego i Królestwa Polskiego, narzucone z zewnątrz, miały na celu stworzenie ustroju odpowiedniego dla niesuwerennego państwa, wpisywanego w porządek tworzony przez mocarstwa europejskie. Mimo to w konstytucjach pojawiły się pewne odniesienia do polskiej tradycji ustrojowej, co miało raczej wymiar propagandowy wobec polskich poddanych.