Tadeusz Karszo – Siedlewski – senator II RP - Żaryn, Jan (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2020)
W latach 1939-1945 zginęło lub zmarło blisko 300 parlamentarzystów II RP, w tym 155 senatorów. Jednym z nich był Tadeusz Karszo-Siedlewski (1893 – 1939), herbu Ogończyk, senator IV i V kadencji (od 1935 r.), przed wojną znany przemysłowiec. Brał udział w wojnie 1920 r. za co otrzymał Krzyż Virtuti Militari. Był też działaczem gospodarczym, m.in. członkiem Rady Centralnego Związku Polskiego Przemysłu, Górnictwa, Handlu i Finansów „Lewiatan”, od 1936 r. prezesem Związku Polskich Hut Żelaznych. Był też dobroczyńcą dla Kościoła Ewangelicko-Reformowanego (kalwińskiego). We wrześniu 1939 r. nie opuścił stolicy, został delegatem Komendanta Głównego Straży Obywatelskiej. Ciężko ranny po nalotach niemieckich w mieście zmarł 26 IX 1939 r. i jest pochowany na cmentarzu kalwińskim w Warszawie.