Organizacja i służba polskich formacji etapowych w wojnie polsko-ukraińskiej XI 1918- VII 1919 r. - Odziemkowski, Janusz (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2021)
Od pierwszych dni wojny polsko-ukraińskiej 1918/19 r. dowództwo polskie przystąpiło do formowania oddziałów, których zadaniem była osłona tyłów frontu. Formowane niemal wyłącznie z ochotników, pozostające zawsze w cieniu wojsk liniowych, odegrały w pierwszej fazie wojny kluczową rolę w zabezpieczeniu zaplecza oddziałów polskich, ubezpieczaniu linii kolejowych, wśród nich najbardziej newralgicznej i ważnej dla losów konfliktu kolei łączącej Lwów z Przemyślem, którą przesyłano zaopatrzenie do oblężonego przez Ukraińców miasta. Wiosną i latem 1919 r., podczas decydujących bojów zabezpieczały zdobycz wojenną, obsadzały zdobyte miejscowości, pomagały organizować zaplecze frontu.