The Practice of Negotiating Death Penalty in Moldavia by Mid-18th Century - Chelcu , Catalina (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2021)
Procedura odkupienia przestępstwa (compositio) lub plata capului/główszczyzna (rekompensata dla rodziny ofiary) była stosowana powszechnie w mołdawskim średniowieczu i okresie przednowożytnym, a także w szerokiej przestrzeni średniowiecznej Europy środkowo-wschodniej. Praktyka ta miała wpływ naw strukturę majątkową, gdyż wobec braku pieniędzy potrzebnych na uiszczenie obu zobowiązań, większość oskarżonych gwarantowała spłatę potrzebnej im sumy swoimi dobrami ziemskimi lub odstępowała je osobom posiadającym zasoby finansowe, które te ziemie nabywały.