To rescue the king of France. The actions of the Stockholm court on the international stage in the years 1791–1792 - Anusik, Zbigniew; Bartosiewicz, Aleksandra (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2024)
W artykule opisano próby ratowania monarchii francuskiej podejmowane przez Gustawa III, ówczesną sytuację polityczną w Europie oraz stosunek poszczególnych mocarstw europejskich do rewolucji francuskiej. Autorzy starają się ukazać wzajemne powiązania polityki dworu sztokholmskiego wobec rewolucyjnej Francji oraz działań króla Szwecji w Europie Środkowej i Wschodniej. Artykuł wykorzystuje często pomijane źródła, jak korespondencja szwedzkich dyplomatów z Petersburga, Madrytu i Warszawy czy też archiwalia z Riksarkivet w Sztokholmie. Stanowi tym samym cenne uzupełnienie badań prowadzonych nad opisywanym problemem przez współczesnych badaczy zagadnienia.