Przedchrześcijańska hawajska koncepcja sprawiedliwości: Gdy spotykają się niebo, ziemia i człowiek - Martinek, Edward (Studia Gdańskie, 2024)
Po co badać starożytną religię hawajską pod kątem koncepcji sprawiedliwości? Istnieją co najmniej trzy powody: Po pierwsze, starożytna hawajska koncepcja sprawiedliwości diametralnie różniła się od europejskiej czy amerykańskiej jurysprudencji. Sprawiedliwość w tej „prymitywnej” religii politeistycznej miała swoją własną definicję, która odzwierciedlała całkowicie odmienną filozofię i teologię, opartą na micie, legendzie, pieśniach i tradycji ustnej. Po drugie, światopogląd będący podstawą hawajskich koncepcji i zasad uwypukla założenia leżące u fundamentów zachodnich definicji sprawiedliwości. Po trzecie, ta starożytna koncepcja sprawiedliwości i związane z nią zasady religijne są nadal aktualne w nowoczesnej, skodyfikowanej i chrześcijańskiej erze Hawajów. Stawiam tezę, że równowaga i harmonia mają kluczowe znaczenie dla hawajskiej teologii, a tym samym dla teorii sprawiedliwości.