Last Kapu: Limits in the Modern Hawaiian Practice of Tolerance - Martinek, Edward (Studia Gdańskie, 2025)
Abstrakt Dlaczego warto studiować koncepcję tolerancji we wspóczesnych Hawajach? Moją hipotezą jest, że gdy przyjmiemy, że duch aloha jest równoważny z definicją tolerancji, nasuwa się kilka antropologicznych spostrzeżeń: Zdajemy sobie sprawę, że teraźniejszość zależy od wartości z przeszłości. Odkrywamy, że istnieje rozbieżność pomiędzy dawnymi i obecnymi poglądami na temat pojęcia aloha. Dowiadujemy się, że Hawajczycy postrzegają czas inaczej. Aby rozwiązać konflikt wartości, zauważamy, że Hawajczycy albo zmieniają przeszłość aby sprostać wymaganiom teraźniejszości, albo zmieniają teraźniejszość aby odpowiadała tradycji przeszłości. Zdajemy sobie sprawę, że współcześni Hawajczycy wysoko cenią różnorodność etniczną. Związek przeszłości z teraźniejszością istnieje zawsze i jest święty, czyli kapu.