Kirstin Breitenfellner, Wie können wir über Opfer reden?, Passagen Verlag, Wien 2018, ss. 134. - Romejko, Adam (Studia Gdańskie, 2021)
We współczesnym świecie ważnym fenomenem jest ofiara. W przeszłości na bycie ofiarą spoglądano negatywnie. Obecnie obserwuje się swego rodzaju wyścig do uznania za ofiarę lub obrońcę ofiar. Bycie ofiarą lub obrońcą ofiary postrzegane są jako nobilitujące. Dzięki temu można zyskać społeczne uznanie. Problemem są ujawniające się nadużycia. Paradoksem jest to, że opowiadanie się po stronie ofiar prowadzi do generowania nowych ofiar w postaci tych, którzy zostali, przede wszystkim w medialnej przestrzeni, niesłusznie oskarżenia o działania prześladowcze.