Pokarm i duchowość: kontemplacja Bożej miłości podczas jedzenia - Platovnjak, Ivan (Studia Gdańskie, 2021)
Co łączy pokarm i duchowość? W jaki sposób pokarm i czas, w którym go spożywamy, mogą pomóc nam żyć bardziej integralnie, w głębszej, osobistej relacji z Bogiem, a także z nami samymi, innymi ludźmi, pożywieniem i całym stworzeniem? Jak możemy bardziej integralnie żyć duchowością chrześcijańską poprzez jedzenie? W tym artykule autor stara się odpowiedzieć na te i inne pytania, które pojawiają się w związku z pokarmem i jedzeniem. Najpierw opisuje swoje osobiste doświadczenie z pokarmem. Następnie przedstawia rozumienie pokarmu w świetle Pisma Świętego i Eucharystii. W drugim punkcie artykułu pokazuje, jak ważna jest modlitwa przed jedzeniem i błogosławieństwo pokarmu oraz co można zrobić, aby cały czas jedzenia był czasem głębszego spotkania z Bogiem i Jego ofiarną miłością. W ostatniej części pokazuje praktyczne ćwiczenie kontemplacji Bożej miłości podczas jedzenia, która może pomóc upodobnić się do Boga, dającego się człowiekowi przez pokarm.