Cuda w Ewangelii Łukasza. Wprowadzenie do zagadnienia - Wasiak, Wojciech (Studia Gdańskie, 2022)
Artykuł traktuje o kwestiach wstępnych związanych z zagadnieniem cudów w Ewangelii Łukasza. Pierwsza część artykułu dotyczy tematów apologetycznych związanych z cudownymi wydarzeniami: ich historyczności oraz wiarygodności. W tym fragmencie, po krótce jest przedstawiona historia kontestowania historyczności cudów w egzegezie oraz opinie współczesnych badaczy, którzy prezentują odmienne stanowisko. W dalszej części analiza cudów w Ewangelii Łukasza pokazuje, jak ważnym elementem działalności Jezusa były Jego cuda, mimo że były i raczej wciąż pozostają zaniedbanym zagadnieniem w studiach nad Trzecią Ewangelią.