Sprawiedliwość poetycka - Kolednjak, Marijana (Studia Gdańskie, 2024)
Znana i szanowana amerykańska filozofka Martha C. Nussbaum bada rolę literatury, zwłaszcza powieści, w kształtowaniu wyobraźni moralnej i osądu etycznego. Główną tezą owego artykułu jest, że czytanie literatury przyczynia się do rozwoju empatii i zdolności do postrzegania różnych perspektyw. One są niezbędne do sprawiedliwego podejmowania decyzji w życiu publicznym i politycznym. Nussbaum nadal twierdzi, że wyobraźnia literacka jest niezbędna do kształtowania „sprawiedliwych sędziów” w społeczeństwie demokratycznym. Powieści, jej zdaniem, pozwalają czytelnikom identyfikować się z postaciami i ich okolicznościami, rozwijając w ten sposób zdolność do rozumienia potrzeb, cierpień i życia innych ludzi. Taka empatia umożliwia podejmowanie decyzji opartych na moralności, które są podatne na ludzką wrażliwość i różnorodność.