Człowiek duchowy w publikacjach ks. prof. dr hab. Ireneusza Werbińskiego - Gałązka, Włodzimierz (Studia Gdańskie, 2021)
Ks. Ireneusz Werbiński w swoich refleksjach na temat człowieka duchowego wychodzi od fundamentu antropologicznego, definiując osobę jako istotę ludzką, która dokładnie jest tym, co przewidział dla niej Stwórca. Rozwój człowieka oraz realizowanie określonych przez niego zadań życiowych rozpoczyna się od poznania i formacji siebie – jego cech osobowych. Jest to asumptem do przebudzenia wiary prowadzącego do żywych relacji osobowych z Bogiem. Duchowość właściwie przeżywana– wskazuje ks. Werbiński – powinna integrować wszystkie wymiary osoby: biologiczny, psychiczny i duchowy. Cały proces kształtowania duchowego człowieka ma znaczący wpływ na powstawanie w nim i utrwalanie obrazu Boga. Aby odczytać prawidłowy obraz duchowości człowieka w jego procesie zmierzania ku świętości, należy przede wszystkim zaczerpnąć z Biblii, której źródłem jest Bóg.