Moderate Media Use as a Source of Rest and Better Quality Interpersonal Relationships - Kraner, Kraner (Studia Gdańskie, 2022)
Życie młodego człowieka narażone jest na stały kontakt z różnymi sztucznymi pomocami. Młodzi ludzie w centrum swojej komunikacji umieścili smartfony. Drapieżcy medialni nieustannie forsują ich komunikację, narzucając nowe potrzeby poprzez oferty reklamowe. Poszukiwacze zysku wyrządzają więc młodym ludziom wielką krzywdę, której skutki widzimy w ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, słabych osiągnięciach edukacyjnych oraz bardziej agresywnych zachowaniach. W niniejszym artykule zostaną wskazane pewne rozwiązania, w tym osiągnięcie bardziej umiarkowanego korzystania z mediów ekranowych, prawidłowe i krytyczne korzystanie z mediów (portali społecznościowych) oraz troska o lepszą jakość relacji interpersonalnych.