The Impact of Sleep on the Effectiveness of Meditation and Contemplative Prayer - Jeglič, Urška (Studia Gdańskie, 2022)
Wykazano, że medytacja i modlitwa kontemplacyjna uspokajają mózg, poprawiają zdrowie i relaks, zwiększają zdolności poznawcze i koncentrację itp. W niniejszym artykule chcielibyśmy przedstawić proces odwrotny, czyli wpływ wypoczętego mózgu na praktykę medytacji i modlitwy kontemplacyjnej. Na podstawie badania (wywiadów) osób regularnie medytujących i praktykujących modlitwę kontemplacyjną pokażemy, czy odpoczynek, jakość snu i czas poświęcony na praktykowanie modlitwy kontemplacyjnej lub medytacji mają wpływ na rezultaty, jakie przynoszą te dwie aktywności. Wreszcie pokażemy, czy związek między odpoczynkiem a modlitwą kontemplacyjną lub medytacją jest procesem jedno- czy dwukierunkowym.