Emotional and Spiritual Healing After Abortion in the Rachel's Vineyard Retreat - Platovnjak, Ivan (Studia Gdańskie, 2022)
Krajowe prawo dopuszczające aborcję ma często silny wpływ na decyzję wielu kobiet i mężczyzn o aborcji ich nienarodzonego dziecka, kiedy zastanawiają się, co byłoby najlepsze dla nich i dla dziecka, które poczęli. Kiedy podejmują decyzję, często nie są poinformowani, jak głęboko aborcja wpłynie na nich fizycznie, emocjonalnie i duchowo, a także jak wpłynie na życie tych, których kochają. Temat dokonywania aborcji jest obecnie wysoce upolitycznionym tematem tabu. W tym artykule autor chce odpowiedzieć na pytanie, co jest naprawdę ważne w tej kontrowersyjnej sytuacji, jaką jest aborcja. Szukając odpowiedzi, najpierw ilustruje złożoność konsekwencji sztucznej aborcji. Następnie przedstawia rekolekcje Winnicy Racheli, duchowy program, który przyjmuje każdą kobietę lub mężczyznę, którzy stracili dziecko w wyniku aborcji lub byli bezpośrednio zaangażowani w tę decyzję i potrzebują uzdrowienia z jej powodu. Tam znajdują emocjonalne i duchowe uzdrowienie, pojednanie i pokój.