15 LAT DZIAŁALNOŚCI NAUKOWO-DYDAKTYCZNEJ SEKCJI (SPECJALNOŚCI) KATECHETYKI NA WYDZIALE TEOLOGICZNYM UNIWERSYTETU KARDYNAŁA STEFANA WYSZYŃSKIEGO W WARSZAWIE (1999-2014) - Bednarczyk, Rafał (Studia Katechetyczne, 2016)
Specjalność katechetyczna zajmuje ważne miejsce na Wydziale Teologicznym UKSW. Jest to bowiem dziedzina, która daje odpowiednie przygotowanie teoretyczne i praktyczne dla przyszłych katechetów. W ciągu 15 lat istnienia UKSW w Warszawie specjalność katechetyczna może poszczycić się wieloma osiągnięciami. Czterech wykładowców katechetyki otrzymało tytuł naukowy profesora, na Wydziale Teologicznym habilitacje uzyskało 10 doktorów katechetyki, doktoryzowało się w tym czasie 43 magistrów, zaś magisteriów z katechetyki powstało 350. Wykładowcy katechetyki UKSW posiadają także znaczny dorobek w zakresie publikacji, z których wiele ukazało się nakładem Wydawnictwa UKSW.