ZARYS TEOLOGICZNYCH PODSTAW WTAJEMNICZENIA W EUCHARYSTIĘ - Krupka, Aneta (Studia Katechetyczne, 2024)
Artykuł podejmuje temat teologicznych podstaw współczesnej katechezy związanej z sakramentem Eucharystii. Podstawę rozważań stanowi definicja Eucharystii, znajdująca się w 11. punkcie konstytucji dogmatycznej o Kościele Lumen gentium, ogłoszonej przez Sobór Watykański II. Zarysowane więc zostaje pojęcie Eucharystii jako ofiary, a także potrójne rozumienie kapłaństwa (chrystusowe, chrzcielne i służebne), nierozerwalnie związanego ze sprawowaniem Najświętszej Ofiary. Dalsza część artykułu rozwija soborowe określenia Eucharystii jako „źródła i szczytu życia chrześcijańskiego”, wskazując z jednej strony, na centralne miejsce tego sakramentu w życiu wierzących, a z drugiej strony ukazując go jako model życia i pobożności chrześcijańskiej.