PRZYGOTOWANIE DO UCZESTNICTWA W SAKRAMENCIE POKUTY I POJEDNANIA - Przybylski, Łukasz (Studia Katechetyczne, 2024)
Sakrament pokuty i pojednania jako sakrament uzdrowienia i powrotu człowieka do stanu łaski uświęcającej jest stałym elementem formacji chrześcijanina. Nawrócenie i kształtowanie ducha pokuty nie jest jednorazowym aktem, ale ma towarzyszyć człowiekowi przez całe jego życie. Dlatego Kościół w sprawowanej liturgii oraz w swoim przepowiadaniu nieustannie wzywa człowieka do nawrócenia i kształtowania sumienia w duchu Ewangelii. Szczególną grupą osób, która po raz pierwszy przystępuje do tego sakramentu są dzieci. Kościół podejmuje starania, aby człowiek został odpowiednio pouczony i przygotowany do uczestnictwa w sakramencie pokuty i pojednania. Zazwyczaj przygotowanie do przyjęcia sakramentów świętych dokonuje się w kontekście uczestnictwa w sakramencie Eucharystii. Jako przykład przygotowania dzieci do uczestnictwa w sakramencie pokuty i pojednania oraz Eucharystii zaprezentowałem formację dzieci w grupach barankowych. Współcześnie poszukuje się nowych form przygotowania do sakramentów i tych propozycji pojawia się coraz więcej. Pośród wielu wyzwań, jakie dzisiaj stoją przed Kościołem i wiernymi, pocieszającym i budzącym nadzieję jest fakt, że znajdują się tacy ludzie, a nawet całe rodziny, którzy poszukują rzetelnego i pogłębionego przygotowania do uczestnictwa w sakramentach Kościoła.