KATECHEZA RODZICÓW PRZED PIERWSZĄ KOMUNIĄ ŚWIĘTĄ DZIECKA W ŚWIETLE DOKUMENTÓW KOŚCIOŁA I WYBRANYCH POMOCY DUSZPASTERSKICH - Borowicz, Joanna (Studia Katechetyczne, 2024)
Przygotowanie dzieci i ich rodziców do pierwszej spowiedzi i Komunii świętej stanowi dziś poważne wyzwanie dla katechetów i duszpasterzy. W wielu rodzinach religijny wymiar uroczystości pierwszej Komunii jest całkowicie pomijany lub marginalizowany, podczas gdy nadmierną wagę przywiązuje się do zewnętrznej oprawy tego wydarzenia. W obliczu takiej sytuacji artykuł podejmuje refleksje, jak skutecznie oddziaływać na dzieci i rodziców oraz jak zaplanować proces formacji obu tych grup, aby przybliżyć im istotę sakramentów pokuty i Eucharystii.