UROCZYSTE CELEBRACJE SAKRAMENTU POKUTY I POJEDNANIA W PRZYGOTOWANIU DO PIERWSZEJ KOMUNII ŚWIĘTEJ DZIECKA - Kopiczko, Tomasz (Studia Katechetyczne, 2024)
Prezentowany artykuł jest przedstawieniem propozycji, aby w programie duszpasterskim i katechetycznym wyznaczyć czas na uroczystą celebrację pierwszy raz przeżywanego sakramentu spowiedzi, lub nawet dwie spowiedzi poprzedzające uroczyste przyjęcie pierwszej Komunii świętej. Niniejsze poszukiwania naukowe zwracają uwagę na rozwój religijności dziecka w wieku wczesnoszkolnym, następnie akcentowane są potrzeba współpracy rodziny i parafii w przygotowaniu do pierwszej spowiedzi. Ostatnia część artykułu to argumenty pastoralne i katechetyczne.