Bezpieczeństwo zdrowotne rodziny w przestrzeni transgranicznej – ujęcie teoretyczne i praktyczne - Buller, Leszek (Studia nad Rodziną, 2021)
W niniejszym tekście zostały omówione i poddane analizie zagadnienia związane z bezpieczeństwem zdrowotnym rodziny w ujęciu teoretycznym na podstawie literatury przedmiotu. Tekst zawiera także analizy projektów finansowanych w perspektywie 2014 – 2020 w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Polska – Białoruś – Ukraina, który udostępnia wsparcie sąsiadującym ze sobą regionom z krajów rozdzielonych granicą UE. Podany tekst nawiązuje ponadto do 17-letniego zaangażowania funduszy europejskich w rozwój polsko-białorusko-ukraińskiego pogranicza.