MOTYWY BIBLIJNO-RELIGIJNE W PIEŚNIACH POGRZEBOWYCH Z ZESZYTÓW ŚPIEWACZYCH1 MIESZKAŃCÓW PARAFII SOKOŁY W POWIECIE WYSOKOMAZOWIECKIM (CZĘŚĆ 1) - MAKOWSKA, Karolina; FRĄCKIEWICZ, Małgorzata (Studia nad Rodziną, 2015)
W niniejszym opracowaniu podjęto się opisu pieśni pogrzebowych z zeszy- tów śpiewaczych mieszkańców gminy Sokoły – jako reprezentacji społeczno- ści tradycyjnej, oraz ich analizy językowej, która dotyczy: semantyki, nawiązań intertekstualnych (motywów, symboli, postaci oraz cytatów, aluzji, parafraz), występujących środków stylistycznych. Badania nad językiem pieśni pogrzebowych prowadzą do różnych wniosków. Nieodłącznym elementem pieśni pogrzebowych o proweniencji katolickiej jest symbolika biblijna i słownictwo religijne, odnoszące się do postaci świętych czy biblijnych, ale także pojęć kojarzonych ze sferą sacrum, takich jak: dusza, niebo, grzesznik, baranek itp.