Początki psychologii prenatalnej. Stanislav Grof i jego matryce perinatalne – przejaw geniuszu czy manowce nauki? - Lichtenberg-Kokoszka, Emilia (Studia nad Rodziną, 2023)
Stanislav Grof i jego koncepcje niemal nieznane w Polsce, na świecie cieszą się sporą, choć niejednoznaczną, sławą. Jako jeden z pionierów psychologii prenatalnej, a równocześnie współtwórca psychologii transpersonalnej, lekarz, psychiatra i terapeuta, łączy on w swoich teoriach elementy biograficzne z mistycznymi i transpersonalnymi. Niniejszy artykuł stanowi próbę przybliżenia stworzonej przez niego koncepcji matryc perinatalnych oraz kontrowersji powstałych wokół jego teorii. Działanie takie wydaje się zasadne zwłaszcza w kontekście tego, że koncepcje Grofa często stanowią podstawę kolejnych teorii oraz metod terapeutycznych, które nie wskazują na ich pierwotne pochodzenie, a wiele jego twierdzeń przedostało się do wiedzy naukowej i potocznej, kształtując w istotny sposób opinię na temat okresu okołoporodowego.