Definicja pojęcia małżeństwa oraz rodziny w prawie ukraińskim. Analiza historyczno-prawna (od czasów Rewolucji Październikowej do niepodległości) - Bilonozko, Eugeniusz (Studia nad Rodziną, 2023)
Celem artykułu jest analiza zmian w postrzeganiu zjawiska rodziny i małżeństwa, dokonujących się na terenie współczesnej Ukrainy w XX wieku. Chodzi o ich związek z najważniejszymi wydarzeniami historycznymi w XX i w początku XXI wieku (upadek Imperium Rosyjskiego, powstanie ZSSR, Wielki Głód, II Wojna Światowa, ogłoszenie niepodległości, okres wojny z Rosją) – w jaki w sposób zmieniało się postrzeganie rodziny, małżeństwa oraz relacji ślubno-rodzinnych na Ukrainie w okresie ostatnich 100 lat. Tym samym w tekście artykułu zostanie poruszona kwestia dynamiki liberalizacji postrzegania takich pojęć jak rodzina, małżeństwo oraz ślub pod względem prawnym oraz kulturalno-społecznym. Ma się tu (przede wszystkim) na myśli odniesienie do wprowadzenia pojęcia związków partnerskich. Następnie zostanie opisana próba zmiany prawa rodzinnego w związku z wojskową agresją Rosji.