Wpływ mediów społecznościowych na relacje międzyosobowe – wartość bliskich więzi - Laskowska, Marta (Studia nad Rodziną, 2023)
Relacje między ludźmi są nieodzownym elementem życia każdego człowieka. Ważne jest, aby budować je na solidnych fundamentach i odpowiednio je pielęgnować, co wymaga od nas zaangażowania i czasu. Internet i media społecznościowe wydają się być naszym sprzymierzeńcem w tej kwestii, umożliwiając szybki kontakt z wieloma osobami, niezależnie od odległości czy innych barier. Jeśli jednak potraktujemy je jako główny sposób komunikacji i będziemy korzystać z nich zbyt intensywnie, to skutek naszych działań może być zupełnie odwrotny – mogą nas one prowadzić do izolacji społecznej. W artykule omówiono wpływ mediów społecznościowych na nasze życie, zwłaszcza w kontekście relacji, oraz rozważono wartość bliskich więzi i ich znaczenie w życiu człowieka. Badania oparto na desk research, czyli analizie dostępnych dokumentów, badań i publikacji.