O wybranych zagrożeniach bezpieczeństwa rodziny w ponowoczesnym świecie - Młyński, Józef (Studia nad Rodziną, 2024)
Tematyka zagrożeń bezpieczeństwa rodziny we współczesnych warunkach społecznych skupia się wokół różnych obszarów, w tym: indywidualizmu, konsumpcjonizmu, liberalizmu oraz wokół zagrożeń w obszarze egzystencjalnym i społecznym, takich jak: kohabitacja, rozwód, migracja, uzależnienia (alkoholizm), media. Obszary te obejmują istnienie rodziny, a w niektórych przypadkach prowadzą do zjawisk społecznych związanych z wykluczeniem lub marginalizacją jednostki. Celem artykułu jest opisanie i analiza wybranych zagrożeń rodzinnych, a także pokazanie ich wpływu na funkcjonowanie rodziny i konsekwencji z nich wynikających. Autor tekstu przedstawia tezę (idąc za nauką Kościoła katolickiego), że fundamentem ludzkiego szczęścia jest rodzina, która daje bezpieczeństwo życia, edukację, zdrowie, bezpieczeństwo społeczne i ekonomiczne, życzliwość i wzajemne zrozumienie. Dlatego też jego tezą docelową (normatywną, wchodzącą w zakres etyki i moralności katolickiej) jest to, że należy zrobić wszystko, co jest w ludzkiej mocy (uwzględniając także aspekt ludzkiej wiary i zawierzenia), aby uchronić ją przed zagrożeniami kulturowymi i społecznymi współczesnego areopagu rozwoju.