PLACÓWKI OPIEKUŃCZO-WYCHOWAWCZE W SYSTEMIE PIECZY ZASTĘPCZEJ W POLSCE - REGULSKA, Agnieszka (Studia nad Rodziną, 2015)
W artykule została podjęta próba określenia podstawowych zmian organiza- cyjnych i prawnych dotyczących funkcjonowania placówek opiekuńczo-wycho- wawczych, co pozwoliło na wskazanie głównych kierunków deinstytucjonalizacji systemu pieczy zastępczej nad dzieckiem w Polsce. Nowe rozwiązania wprowa- dzone od 2012 roku ukazują wyraźną zmianę paradygmatu polityki prorodzinnej w tym obszarze: prymat pracy z rodziną naturalną w celu wyeliminowania dys- funkcji – przed opieką zastępczą. Wskazuje to na nową perspektywę w opiece nad osieroconymi dziećmi – odchodzenie od instytucjonalnych na rzecz rodzinnych form pieczy zastępczej.