EGZEMPLIFIKACJE WYBRANYCH TEORII ZACHOWAŃ AGRESYWNYCH CZŁOWIEKA – PERSPEKTYWA TRÓJWYMIAROWA - PRZYBYSZ-ZAREMBA, Małgorzata (Studia nad Rodziną, 2015)
W tekście zaprezentowano trójwymiarową perspektywę zachowań agresywnych człowieka. Autorka odniosła się do wybranych egzemplifikacji teorii wyjaśniających zachowania agresywne człowieka, których analizy dokonała zgodnie z powszechnie występującym w literaturze podziałem na: teorie/koncepcje biologiczne, psychologiczne oraz społeczne.