Dyskryminacja płciowa w miejscu pracy – szczegółowa analiza psychologiczna, skutki oraz strategie interwencji - Szupernak, Daniel (Studia nad Rodziną, 2025)
Dyskryminacja płciowa w miejscu pracy pozostaje poważnym problemem pomimo istnienia przepisów antydyskryminacyjnych. W artykule przedstawiono psychologiczne mechanizmy napędzające dyskryminację, m.in. stereotypy, tożsamość społeczną i normy autorytarne. Omówiono również skutki dla jednostek, organizacji i społeczeństwa oraz przedstawiono wielowymiarowe strategie interwencji obejmujące aspekty formalne, kulturowe i psychospołeczne. Praca opiera się na metodologii mieszanych metod i analizie literatury, podkreślając potrzebę systemowego podejścia oraz zaangażowania liderów.