Sfery dialogu człowieka z otoczeniem - Zwoliński, Andrzej (Studia nad Rodziną, 2018)
„Antroposfera” to termin zbudowany z dwóch greckich słów: „anthropos” – „człowiek” i „sphaire” – „piłka, kula, kula ziemska, kulista przestrzeń okalająca Ziemię”. Termin ten oznacza więc czas i miejsce wstępowania człowieka na Ziemi oraz całą jego działalność twórczą, wytwórczą i produkcyjną. Analiza współczesnej antroposfery wskazuje na jej „zagęszczenie”, ogromne stłoczenie, które polega na zniszczeniu hierarchii tradycyjnej struktury, tworzącej przestrzeń między grupami i jednostkami (efekt tzw. „demokratyzacji” życia) oraz dysproporcji między rozwojem populacji a ekonomicznymi i społecznymi podstawami jego istnienia. Jednym z ważnych procesów, który był przyczyną i zarazem jest efektem „zagęszczenia antroposfery”, jest zanik wydzielonych starannie w historii sfer intymności, prywatności i sfery publicznej, podporządkowanych regułom dystansu i relacji między jednostką a grupą. Granica między sferą prywatności a publiczną jest niezwykle delikatna i wymaga ciągłej troski, aby jej nie przekroczyć, burząc porządek budowany przez całe wieki kultury.