Ausgewählte Aspekte der zukunftsfähigen Ehe- und Familienspiritualität als Ausdrucksform der Retinität der geistlichen Ressourcen für die Gesellschaft - Żuk, Artur (Studia nad Rodziną, 2014)
Artykuł stanowi próbę ukazania ukierunkowanych na przyszłość teologicznych i sprawdzonych w duszpasterstwie form duchowości małżeństwa i rodziny w sensie nowej ewangelizacji. Trwałość duchowych wartości chrześcijańskiego małżeństwa i rodziny opiera się na świadomie i aktywnie przeżywanej wspólnocie osób, która bardzo ubogaca społeczeństwo. Podstawę tej zorientowanej na przyszłość chrześcijańskiej duchowości stanowi osobista decyzja małżonków potwierdzona dobrowolnym sakramentalnym słowem „tak”.