Psychologiczna analiza systemów rodzinnych młodych kobiet zaangażowanych religijnie - Dakowicz, Andrzej (Studia nad Rodziną, 2014)
Psychologiczna analiza systemów rodzinnych młodych kobiet zaangażowanych religijnie oparta jest na analizie porównawczej danych uzyskanych z badań wykorzystujących metody autorstwa Marii Braun-Gałkowskiej: Skala Powodzenia Małżeństwa, Skala Postaw Rodzinnych i Schematyczny Rysunek Rodziny. Badania przeprowadzono na populacji 60 rodzin. Jedną połowę stanowiły rodziny młodych kobiet aktywnie uczestniczących w Ruchu Światło-Życie, drugą – rodziny młodych kobiet niezaangażowanych w jakiekolwiek ruchy religijne, wyznających swoją wiarę w sposób tradycyjny. Analiza uzyskanych wyników wskazuje na istotne różnice pomiędzy systemami rodzinnymi badanych kobiet. Zadowolenie z małżeństwa rodziców młodych kobiet zaangażowanych religijnie jest zdecydowanie większe, niż zadowolenie z małżeństwa rodziców młodych kobiet niezaangażowanych religijnie. W percepcji badanych jakość kontaktów interpersonalnych jest zdecydowanie wyższa w rodzinach młodych kobiet zaangażowanych religijnie, niż w rodzinach młodych kobiet niezaangażowanych religijnie. Doświadczanie pozytywnego klimatu życia rodzinnego może zachęcać młode kobiety do aktywnego udziału we wspólnocie religijnej, gdzie służąc innym mają szansę na osiągnięcie wyższego poziomu osobistego rozwoju.