Analiza socjo-ekonomiczna systemu wsparcia osób starszych oraz potrzeb w zakresie opieki długoterminowej we Włoszech - Zaręba, Sławomir Henryk; Zarzecki, Marcin (Studia nad Rodziną, 2021)
W artykule ograniczamy się do analizy rozwiązań funkcjonujących na obszarze Włoch, które podlegały badaniom monograficznym realizowanym w ramach projektu pt. „Profesjonalizacja usług asystenckich i opiekuńczych dla osób niesamodzielnych – nowe standardy kształcenia i opieki”, współfinansowanego przez Unię Europejską (nr projektu POWR. 02.08.00-00-0018/17-00). W przypadku studium sytemu wsparcia osób starszych we Włoszech uzyskano dane umożliwiające przeprowadzenie analizy rynku usług opiekuńczych świadczonych w trybie publicznym i komercyjnym, optymalizacji nadzoru i planowania wizyt związanych ze świadczonymi usługami, dostępu do danych instytucjonalnych oraz narzędzi analitycznych wspomagających procesy zwiększania efektywności organizacji usług opiekuńczych, analizy kosztów systemu usług opiekuńczych, systemu orzecznictwa i wdrażania klasyfikacji ICF (Międzynarodowej Klasyfikacji Funkcjonowania, Niepełnosprawności i Zdrowia) itd. W artykule sygnalizujemy wybrane aspekty systemu wsparcia osób starszych oraz potrzeb w zakresie opieki długoterminowej we Włoszech jako modelowego przykładu funkcjonowania wielowymiarowego rozwiązania sektora finansów publicznych.