Seniorzy i starzenie się w polskiej polityce rodzinnej - Szyszka, Małgorzata (Studia nad Rodziną, 2021)
Współczesnym problemem społecznym jest proces starzenia się społeczeństwa i wzrastająca populacja osób starszych. Konsekwencje tych zjawisk mają charakter jednostkowy i społeczny. Wyznaczają obraz społeczeństwa polskiego (malejąca liczba ludności, malejąca dzietność, wzrost liczby osób starszych i sędziwych, malejąca liczba dzieci, młodzieży i osób w wieku produkcyjnym). Stanowią wyzwanie z jednej strony dla rządu – jak organizować pomoc i opiekę seniorom, z drugiej zaś dla samych seniorów i ich rodzin – jak podnosić jakość ich życia. W artykule omówiono proces starzenia się społeczeństwa, przedstawiono portret polskiego seniora oraz wskazano działania polityki rodzinnej w zakresie pomocy i aktywizacji osób starszych.