Rodzina seniora w przestrzeni domu pomocy społecznej – dobra praktyka - Łuszczyńska, Maria (Studia nad Rodziną, 2021)
Celem artykułu jest ukazanie na tle tych ogólnych tendencji społecznych odnośnie opieki nad osobami starszymi sytuacji rodzin seniorów, którzy decyzją własną albo rodziny zamieszkali w całodobowej instytucji opiekuńczej, jaką jest dom pomocy społecznej. Analiza przeprowadzona w artykule ma na celu ukazanie tego typu instytucji opiekuńczej w perspektywie potrzeb rodzin mieszkańców domu pomocy społecznej. Na przykładzie Domu Pomocy Społecznej w Staniątkach pod Krakowem zostaną ukazane sposoby współpracy z rodzinami mieszkańców oraz wyzwania dla takiej współpracy. Poruszane wątki będą ukazywane z perspektywy podmiotu rozważań, a mianowicie z perspektywy rodziny seniora, a nie przez pryzmat jego samego. W tym sensie senior będzie pośrednim podmiotem niniejszych rozważań.