Hospicjum jako forma opieki perinatalnej w celu zapobiegania zjawisku aborcji - Biały, Stanisław (Studia nad Rodziną, 2021)
Autor, wychodząc z faktu, iż dla wielu kobiet poród jest traumą, wiążącą się z dylematem urodzić czy usunąć chore letalnie dziecko, rozważa rolę hospicjum perinatalnego. Stawia tezę, iż takie ośrodki pomocy przyczyniają się zapobieganiu zjawisku aborcji. Jeśli kobieta zostanie pozostawiona z tak wielkim problemem sama, naraża się na decyzję o radykalnym rozwiązaniu problemu. Jeśli dostanie odpowiednie duchowe i materialne wsparcie, zwykle godzi się na urodzenie dziecka, a potem na jego godne pożegnanie (nie wykluczając, jeśli jest wierząca, sakramentu chrztu św.). Jest to ważna pomoc, jaką kobiety mogą otrzymać (dziś wsparta polityką społeczną rządu polskiego), w alternatywie bowiem pozostają programy, proponujące takiej matce aborcję, jako jedyne słuszne rozwiązanie. Aborcja jednak nie rozwiązuje sprawy, często li tylko pomnaża dramat matki, obciążając ją kolejnymi następstwami: moralnymi, psychologicznymi oraz somatycznymi.