Psychospołeczne aspekty funkcjonowania rodzin z dzieckiem niepełnosprawnym - Szymanowska, Joanna (Studia nad Rodziną, 2021)
Przedmiotem podjętych badań było funkcjonowanie rodzin z dzieckiem niepeł-nosprawnym w sferze psychospołecznej. Badaniami jakościowymi objęto 8 środowisk rodzinnych, w których wychowuje się dziecko z prawnie potwierdzoną niepełnosprawnością. Wykorzystano w tym celu metodę indywidualnego przypadku oraz techniki badawcze: wywiad narracyjny i technikę projekcyjną (list do rodzica oczekującego narodzin dziecka z niepełnosprawnością). Analizie poddano takie zagadnienia, jak: obciążenia i trudności związane z niepełnosprawnością, percepcję sytuacji stresowej, a także zasoby rodziny i możliwości adaptacyjne.