Formy pomocy osobom bezdomnym w Paryżu - Koral, Jarosław (Studia nad Rodziną, 2021)
Znaczącą rolę w niesieniu pomocy osobom bezdomnym w Paryżu spełniają stowarzyszenia charytatywne. Zaskakuje ich wielość, wszechstronność oferowanych świadczeń i pewna innowacyjność w działaniu na rzecz osób wykluczonych. Charakterystycznym faktem jest powstanie niektórych stowarzyszeń z inicjatywy osób prywatnych, które charakteryzują się zwiększoną wrażliwością na zjawisko wykluczenia społecznego. Na szczególną uwagę zasługują prace Stowarzyszenia Emaus, Caritas Francja, Stowarzyszenia Okruch Chleba, Stowarzyszenia Restauracje Serca oraz Kolektywu Zmarli na ulicy. Ważną inicjatywą, choć wymagającą ciągłego usprawniania, jest darmowy numer telefonu (115), poprzez który bezdomni mogą szukać pomocy. Numer ten jest obsługiwany wspólnie przez Państwo i stowarzyszenia. Zwrócić należy również uwagę na bardzo duże zaangażowanie wolontariuszy w działania pomocowe. Ich praca przynosi przede wszystkim wymierne efekty humanitarne, ale także i społeczno-ekonomiczne. Taka działalność z całą pewnością godna jest do naśladowania w obecnej rzeczywistości