Wstęp - Kućko, Wojciech; Stępkowska, Justyna Kinga (Studia nad Rodziną, 2020)
Kolejny numer Studiów nad Rodziną, który oddajemy do rąk Czytelników, jest skromnym wkładem w tę dyskusję etyczną i społeczną, pół wieku po wydarzeniach rewolucji obyczajowej lat 60. XX w. Przewodnim tematem tego wydania są słowa: Szczęście – Zdrowie – Rodzina, wokół których koncentruje się refleksja naukowa autorów, którzy przygotowali swoje publikacje. Wskazane w przewodnim haśle rzeczywistości są ze sobą ściśle powiązane. Prawdziwe szczęście przez wielu utożsamiane jest z posiadaniem właściwego stanu zdrowia, jak i dobrze funkcjonującej rodziny.