Pozytywne doświadczenie porodowe w odniesieniu do wybranych czynników związanych z przebiegiem porodu - Marciniak, Mariola; Szymusik, Iwona; Marciniak, Marta; Zawadzka, Zuzanna; Baranowska, Barbara; Stępkowska, Justyna (Studia nad Rodziną, 2019)
Celem pracy była ocena, jak kobiety postrzegają swój poród i jakie czynniki wpływają na ich opinie. Badanie on-line o charakterze ilościowym przeprowadzono w okresie styczeń - luty 2019 roku metodą sondażu diagnostycznego. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety składający się z 13 pytań, rozpowszechniony z wykorzystaniem internetu, głównie na portalach społecznościowych. Kryterium włączenia do badania było urodzenie żywego dziecka w okresie ostatnich 5 lat. Wyniki przedstawiono za pomocą statystyki opisowej, analizy dokonano za pomocą testów statystycznych: Chi-kwadrat, Anova, korelacji Spearmana, Testu Tukey’a HSD w programie SPSS. Istotność statystyczną przyjęto na poziomie p<0,05. Analizie poddano odpowiedzi udzielone przez 239 kobiet. Co trzecia (n=85, 35,6%) spośród badanych oceniła swoje doświadczenie porodowe jako pozytywne. Na ocenę doświadczenia miała wpływ droga porodu. Kobiety rodzące drogami natury pozytywniej oceniały doświadczenie porodowe (42,8%) względem kobiet rodzących drogą cięcia cesarskiego (20,9%). Zaufanie swojemu instynktowi, który wyznacza rytm przebiegu porodu jest czynnikiem bezpośrednio wpływającym na doświadczenie porodowe. Jako ważne czynniki brane pod uwagę w ocenie doświadczenia badane wymieniały: obecność osoby towarzyszącej, opiekę personelu medycznego oraz dostęp do informacji o przebiegu porodu oraz stanie dziecka. Wnioski: (1) Tylko co trzecia kobieta ocenia swój poród pozytywnie zaś prawie połowa ocenia to wydarzenie jako ambiwalentne. (2) Kobiety rodzące drogami natury częściej oceniają swój poród jako wydarzenie pozytywne. (3) Czynnikiem, który wg kobiet wpływa na ocenę doświadczenia porodowego jest obecność partnera przy porodzie. Jednakże w niniejszym badaniu zależność między obecnością partnera a oceną doświadczenia porodowego okazuje się nieistotna statystycznie.