Jan Polák, Toccamenti proibiti. Aspetti antropologici ed etici della masturbazione, Edizioni Sant’Antonio, Beau Bassin 2018, ss. 131. - Kućko, Wojciech (Studia nad Rodziną, 2021)
Rewolucja seksualna objawiła i znacząco rozszerzyła różne problemy związane z przekazywaniem życia, a także z ludzką seksualnością. Dla wielu, nie tylko wierzących, trudne są do przyjęcia dotychczasowe, sprawdzone argumenty ukierunkowane na poszanowanie sfery seksualnej i promowanie jej właściwego rozwoju. Tym bardziej aktualne i pożądane wydaje się poszukiwanie nowych form opisu i oceny moralnej zjawisk i zachowań dotyczących ludzkiej seksualności. Bardzo trudnym tematem w tej dziedzinie jest zagadnienie oceny etycznej masturbacji, przez jednych traktowane jako zwykły sposób zaspokojenia popędu seksualnego, przez innych zaś rzeczywistość demonizowana i naznaczona różnymi wypaczeniami. Ogromny wpływ na ocenę moralną mają w tej dziedzinie współczesne środki społecznego przekazu, a zwłaszcza Internet. W tym kontekście bardzo ważna wydaje się praca czeskiego kapłana, ks. Jana Poláka, będąca owocem jego badań naukowych podczas studiów w Accademia Alfonsiana – Wyższym Instytucie Teologii Moralnej w Papieskim Uniwersytecie Laterańskim w Rzymie, która powstała z pomocą wybitnego włoskiego bioetyka i teologa moralisty o. prof. Maurizio Faggioniego OFM. Opublikowana we włoskim wydawnictwie Edizioni Sant’Antonio, licząca 131 stron książka w języku włoskim, zawiera cztery rozdziały, w których w sposób logiczny i konsekwentny zaprezentowano badaną materię.