Zmiana jakości życia osób starszych dzięki ofercie Dziennego Domu Senior+ w Błoniu - Janiszewska, Małgorzata Anna (Studia nad Rodziną, 2022)
Starzenie się społeczeństwa jest współczesnym problemem społecznym zarówno w wymiarze lokalnym, jak globalnym. Zwiększająca się liczba osób starszych stanowi wyzwanie dla polityki państwa. Następują zmiany w hierarchii potrzeb tej grupy wiekowej, pojawiają się nowe wyzwania nie tylko dla seniorów, ale również dla ich rodzin, gdyż wszyscy muszą odnaleźć się w nowej sytuacji. Rodzina stanowi nierozłączny element społeczeństwa, za który państwo ponosi odpowiedzialność.