The role of cross-border cooperation in improving the level and quality of life (Wpływ współpracy transgranicznej na poziom i jakość życia) - Volodin, Dmytro (Studia nad Rodziną, 2021)
Czy współpraca transgraniczna ułatwia czy obniża jakość życia rodzin w regionie? Niniejszy artykuł analizuje tę kwestię na empirycznych przykładach Programów współpracy transgranicznej na polsko-białorusko-ukraińskim pograniczu. Zostało udowodnione, że procesy współpracy transgranicznej mają istotny pozytywny wpływ na jakość życia społeczności lokalnej oraz rozwój regionalny.