SOCJOLOGICZNE ZAŁOŻENIA COACHINGU RODZINNEGO - SURZYKIEWICZ, Janusz; MAIER, Kathrin (Studia nad Rodziną, 2015)
Coaching rodzinny wpisuje się w system wsparcia funkcjonowania systemu rodzinnego, a także wsparcia potencjału tkwiącego w rodzinie. Zwraca się w nim uwagę na poszukiwanie równowagi między życiem zawodowym i rodzinnym, a także na rolę satysfakcji i dobrej jakości życia małżeńskiego i rodzinnego. Na potrzebę takich działań wskazuje także socjologia rodziny, przedstawia prak- tykę społeczną bycia razem jako rzeczywistość relacji i praktyczne poradnictwo. Analizuje ona wielostronne i dynamiczne procesy dokonujęce się w rodzinach, wykorzystując różne teorie i metody, pamiętając, że rodzina ma podwójny cha- rakter: zarówno jako instytucja społeczna, jak i jako indywidualnie kreowana forma życia. W poradnictwie rodzinnym uwzględnia się także kwestie partnerstwa i procesy, które dokonują się w rodzinach związane z takimi doświadczeniami, jak: wybór zawodu, czy migracje.