Relacje nastolatków z rodzicami w kontekście stylów wychowania w rodzinach - Kmiecik-Jusięga, Karolina (Studia nad Rodziną, 2024)
W artykule, który ma charakter teoretyczno-badawczy, podjęty jest temat relacji nastolatków z rodzicami w kontekście deklarowanych stylów wychowania. Celem badawczym było ich zidentyfikowanie, z uwzględnieniem refleksji na temat relacji w rodzinie. Badania przeprowadzono w grupie 106 rodziców nastolatków w 2022 r., w województwie małopolskim. Autorka omówiła specyfikę relacji adolescentów z rodzicami, w tym kwestie deprecjacji autorytetu rodzica, konfliktów w rodzinie oraz stylów, jakie przyjmują rodzice adolescentów. Następnie zaprezentowała wyniki badań przeprowadzonych w strategii ilościowej, z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza, w którym wykorzystano elementy zdań niedokończonych. Autorka zaznaczyła kwestie związane ze specyfiką sytuacji życiowej rodziców nastolatków, którzy są na półmetku życia oraz aspekt zderzenia ich świata ze światem dojrzewających dzieci.