„NASZ DOM JUŻ NIE JEST TAKI SAM” – POCZUCIE OSAMOTNIENIA W RODZINIE OSIEROCONEJ - SZYMANOWSKA, Joanna (Studia nad Rodziną, 2015)
Przedmiotem podjętych badań było osamotnienie w rodzinie spowodowane śmiercią rodzica/małżonka wskutek długotrwałej choroby. Badaniami jakościowymi objęto 10 rodzin (6 matek, 4 ojców, 15 dzieci) za- mieszkujących w mieście Białystok, będących w okresie żałoby od dwóch lat. Wykorzystano metodę indywidualnego przypadku oraz techniki badawcze: wywiad skategoryzowany i wywiad narracyjny.