Prawa rodziców oczekujących dziecka - Sławicka, Paulina; Sławicki, Piotr (Studia nad Rodziną, 2014)
Przedmiotem artykułu jest kwestia uprawnień przysługujących rodzicom oczekującym dziecka. Cel publikacji stanowi przedstawienie katalogu praw przysługujących rodzicom, jeszcze przed jego narodzeniem. Mają one zróżnicowany charakter i są uregulowane w różnych aktach prawnych, a także w przepisach o charakterze wewnętrznym. Powyższe uprawnienia dotyczą przede wszystkim kobiet w ciąży i mają charakter ochronny. Celem ich regulacji jest zapewnienie bezpieczeństwa dla ciężarnej i dziecka poczętego w trudnym okresie ciąży. Z jednej strony mają zapewnić ochronę zdrowia matki i dziecka, z drugiej zmierzają do ułatwienia funkcjonowania kobiety w ciąży. Kolejno zostaną przedstawione: definicja rodziców oczekujących dziecka, uprawnienia przysługujące kobiecie w ciąży, zarówno w prawie pracy, rodzinnym, jak i wynikające z innych gałęzi prawa, a także uprawnienie mężczyzny do uznania dziecka wynikające z Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.